Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: grajdanskaruse
Категория: Бизнес
Прочетен: 107401
Постинги: 52
Коментари: 42
Гласове: 16
Постинг
17.11.2011 20:10 - Как да си продадем нивите ?
Автор: grajdanskaruse Категория: Бизнес   
Прочетен: 1203 Коментари: 1 Гласове:
0image
image

image
Интересни събития се случват около пазарът на земеделски земи в България.От месец август до ноември цените нараснаха от 350-400 лева за декар в Русенско до 600 лева на декар обработваема земя.Известно повишение се наблюдава в цялата страна.Защо се получи това ?

Пазарът на земеделска земя е като всички останали пазари регулира се от търсенето и предлагането.Повиши се търсенето и цените "полудяха".Естествено тук има влияни е субсидиите от ЕС ,както и  правителствена политика и много други. Специално внимани на тези факти ще обърна в друга статия. Любопитното тук е че вече сме го преживели през 2007 година с недвижимите имоти, но  въпреки всичко собствениците на земите не се замислят на това.

Приликите са очевидни просто се разходете по улиците на родният си град и вижте колко табели

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ ще видите.Обърнете внимание от кога са там ( на бас че са от няколко месеца)

Този "мач" вече сме го играли помним как всички бяха брокери и продаваха недвижими имоти, то не бяха водопроводчици,то не бяха фризьорки.Цяла България беше брокер на имоти.

                                                Да Ви звучи познато?


Да разсъждаваме логично до преди 5-6 месеца никой не искаше да се занимава с това(купуване на земеделски земи) или по-точно казано имаше по 5-6 фирми във всеки град.Последва  бум и се зародиха много посредници.Надявам се че не си мислите че "мацката" поставена зад компютъра в офиса ще работи тези Ваши ниви.Естествено тя ще ги продаде на някой който ще го направи. Продължавайки да разсъждаваме по тази логика всеки който иска да си продаде нивите трябва да съблюдава следните правила:


1.Ако фирмата на която искате да продадете нивите си е от скоро на пазара.

При условие че така тя няма достатъчно контакти и опит за да ви даде прилична цена.В същото време да не забравяме, че избраната фирма няма да го направи без печалба.Спецификата на пазара на земеделска земя е такъв, че в определени населени места купуват различни типове инвеститори.


2.Да не забравяме и регионалният принцип.

Винаги местните фирми имат по-добри контакти и постигат по-добра(голяма) цена.В случай че започнат да Ви обясняват колко са велики и купуват на всякъде в цялата страна нека да направим една проста аритметика.Освен фондовете никой друг няма офиси в цяла България а и те вече нямат (криза е все пак).Средно голяма фирма може и поддържа средно от 2 до 4 офиса максимум поради големите разходи(офиси,реклама, заплати и много други).Примерно нашата фирма поддържа офиси вРусе,В.Търново, Плевен.


3.Не се осланяте на логиката (Арендатора ще ми даде най-висока цена)в много голям процент от случаите това не е вярно.

Наистина Вашите ниви са необходими на арендатора защото той ги работи и поради тази причина той (арендаторът) знае какво да очаква като добив и печалби. Според статистиката в едно населено място в България има около 23 000 декара в прилежащите землища.Сега си помислете колко важни за него са Вашите 11 декара.Затова арендаторите обичат да предлагат ниски цени на логиката "ако мине"


4.Вложете малко повече старание огледайте си документите какво Ви трябва.Звънете на някой който мислите, че ще  Ви свърши работа за консултация.Бъдете на ясно какво продавате.


5.Не се търсете   адвокат ако не е наложително,те винаги правят така, че да се стигне до съд заради хонорарите.


6.Гледайте какво разписвате (в много от случаите на един документ има няколко ниви на различни места).


8.Питайте този който ще Ви купува нивите за разходите на нотариуса.За да сте на ясно дали Ви ще ги плащате или купувачът.


9.Някой купувачи на земеделски земи в това число и азимаме възможност да Ви съкратим разходите по пътуванията( ако сте от София а продавате в Русе).


10.МИСЛЕТЕ ЗА СДЕЛКАТА, А НЕ КАК ЩЕ ИЗХАРЧИТЕ ПАРИТЕ.Тя си сделка като всяка една и си има и подводни камъни.
Основното което трябва да се знае е следното без предварителното проучване и планиране няма как да постигнете добра цена за Вашата земя.imageimage

Източник: http://nivi-zemi.blogspot.com/feeds/posts/default


Тагове:   как,   Да,   нивите,   си,   продадем,


Гласувай:
0
01. анонимен - Новый форум для женщин
24.10.2012 19:42
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=4983">здесь</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru/ – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

Архив